De laatste warme dagen lijken helaas voor bij te zijn. Maar niet getreurd, want dat betekent ook dat het stookseizoen voor de deur staat. Wij hebben er weer zin in! In dit blogartikel delen we onze tips voor het schoonhouden van uw kachel.
In dit blogartikel leest u over het reinigen van uw kachel
1. Schoorsteen vegen
2. Kachelruiten schoonmaken
3. Asresten verwijderen
1. Schoorsteen vegen
Wanneer u de kachel stookt, wordt de rook gewoonlijk rechtstreeks door het rookkanaal afgevoerd naar boven. Hierbij is niet te voorkomen dat er wat aanslag achterblijft in het rookkanaal. Het is daarom erg belangrijk om uw rookkanaal tenminste één keer per jaar goed te vegen. Als dit niet gedaan wordt, kunnen deze resten gaan ophopen en kan er uiteindelijk zelfs een schoorsteenbrand ontstaan.
Veel mensen laten hun schoorsteen vegen door een professionele schoorsteenveger. U kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Let daarbij wel op dat u de juiste veegset gebruikt. Heeft u een stenen schoorsteen? Dan kunt u een stalen borstel gebruiken. Maar voor een dubbelwandig rookkanaal of een flexibel rookkanaal kan geen stalen borstel gebruikt worden. U kunt het rookkanaal daarmee namelijk fors beschadigen. Gebruik daarom voor alle andere rookkanalen een nylonborstel. U kunt deze op onze website vinden onder de schoonmaakartikelen en borstels.
2. Kachelruiten schoonmaken
Wie veel gebruik maakt van zijn kachel, zal merken dat het vuur na een tijdje minder goed zichtbaar wordt; er komen roetresten op de kachelruiten terecht. Er zijn kachels op de markt met een speciaal systeem waarbij de luchtstroom ervoor zorgt dat het glas zo schoon mogelijk blijft, maar ook deze kachelruiten moeten weleens schoongemaakt worden. Het is belangrijk om dit schoonmaken goed bij te houden, omdat het vuil anders in het glas gaat zitten.
Een eenvoudige manier om schoon te maken is met een natte oude doek. Wanneer u de doek vooraf even in de aslaag onderin de kachel doopt, krijgt u op een eenvoudige en goedkope manier de ruit schoon. Om de ruit echt goed schoon te krijgen kunt u het beste een speciale kachelreiniger gebruiken. Daarmee krijgt u zelfs het meest hardnekkige vuil gemakkelijk van het glas geveegd.
3. Asresten verwijderen
Wie een houtkachel of open haard heeft, ziet na het stoken onderin de kachel een laag as ontstaan. Het is goed om wat as onderin de kachel te laten liggen, zeker als uw kachel geen rooster of aslade heeft. De as zorgt er dan voor dat de bodemplaat enigszins beschermd is. Als uw kachel een stookrooster onderin heeft, is het goed om as weg te halen voordat het rooster helemaal vol ligt. De warme resten blijven namelijk lang nagloeien, dus op die manier beschermt u het rooster tegen te hoge temperaturen.
Het verwijderen van as wordt door veel mensen met een gewone stofzuiger gedaan. De kleine asdeeltjes kunnen de stofzuiger echter vanbinnen beschadigen. Met name de motor van de stofzuiger zal het eerder opgeven. Wij adviseren daarom het gebruik van een speciale aszuiger. U kunt de asresten daarmee gemakkelijk opzuigen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal afgekoeld zijn.
Met deze drie tips komt uw kachel de winter wel door. Meer lezen over de beste manier van stoken? Kijk dan eens naar onze Tips voor beter stoken of ons blogartikel over de Zwitserse methode. Wij wensen u een goed stookseizoen!