U heeft net een nieuwe kachel gekocht of gaat voor het eerst stoken met nieuwe rookkanaal onderdelen. De kachel staat net aan en ineens komt er een vreemde lucht van het rookkanaal af. Geen paniek! Want dit is met een nieuwe kachel of nieuwe kachel onderdelen heel normaal. Het wordt ook wel het instoken of inbranden van de materialen genoemd. Bent u benieuwd waar dit gekke luchtje dan precies vandaan komt? Lees dan deze blog voor meer informatie over het instoken van uw kachelonderdelen.
Mijn nieuwe kachel, daar hangt een luchtje aan…
Gaat u een nieuwe kachel of nieuwe kachelmaterialen kopen, dan is hier nog niet mee gestookt. De producten zijn vanaf de fabriek rechtstreeks naar Nederland vervoerd (mits u bewust tweedehands artikelen heeft gekocht). Vanuit de fabriek nemen de materialen of kachels soms een chemische verfgeur mee. Deze geur kunt u ruiken wanneer u de materialen uit de doos haalt.
Wanneer u de materialen voor het eerst gaat gebruiken voor het stoken van uw kachel, dan kan deze geur nog meer versterkt worden. Er is dan niks ergs aan de hand, want dit proces heet ook wel inbranden of instoken. Veel kachelmaterialen bevatten een verflaag. Deze laag is bij het eerste gebruik nog een beetje zacht (wees dus ook voorzichtig met het uitpakken en installeren van de onderdelen). Door het stoken van de kachel of haard gaat deze verf langzaamaan uitharden. Na een paar stookbeurten is de verf zodanig uitgehard dat de gekke geurtjes als het goed is verdwenen zijn.
Instoken? Wees voorzichtig!
Nu snappen we dat u de kachel het liefste meteen op volle toeren laat branden, zodat het instoken snel achter de rug is. Dit is alleen niet het beste voor uw kachel. We adviseren u om het instoken rustig aan te pakken. Begin dus met instoken op ongeveer 200 graden Celsius. Bouw dit bij iedere keer stoken op met 50-100 graden Celsius warmer.
Hoe u de kachel goed op deze specifieke temperaturen houdt? Voeg niet teveel hout in één keer toe. Daalt de temperatuur, dan kunt u er makkelijk wat hout bij doen. Is de temperatuur te hoog, dan is het lastig om achteraf hout te gaan verwijderen uit de kachel. Op deze manier heeft u goede controle over het stoken van de kachel. U kunt de temperatuur makkelijk bijhouden met één van onze kachelthermometers. Dankzij de magneetfunctie kunt u deze op de kachelpijp plakken en een constante en kloppende temperatuur afmeten.
Hoe weet ik of mijn kachelmaterialen ingestookt zijn?
Een simpel signaal om te kunnen zien dat de kachel ingebrand is wanneer de kachel geen chemische lucht meer afgeeft. De verf is dan helemaal uitgehard en geeft geen geur meer af. Ook geven sommige kachels of kachelmaterialen blauwe rook af wanneer de kachelmaterialen aan het instoken zijn. Het verdwijnen van blauwe rook kan dus ook een teken zijn van een goed ingebrande kachel of kachelmaterialen.
Tot slot kunt een volledig ingestookte kachel herkennen aan een kachelruit die niet steeds meer beslaat. Wanneer u voor de eerste keren gaat stoken, dan kan het zijn dat de kachelruit beslaat. Dit komt mede door de blauwe rook en blauwe dampen die hier vanaf kunnen komen. Maar ook kan het komen doordat de kachel nog niet op volledige warmte stookt en dus meer roet aanmaakt.
Is uw kachel eenmaal ingestookt en geeft hij geen van bovenstaande signalen meer door? Dan is het tijd om heerlijk te genieten van een warmgestookte kachel met kachelmaterialen van Kachelmaterialenshop.